1 Mart 2010 Pazartesi

Çocuklarınıza interneti yasaklamayın, kısıtlayın!

Yapılan araştırmalara göre, anne babalar, çocuklarını internette bekleyen tehlikelerden habersiz.

Mahalle aralarındaki internet kafelerde ve evlerinde bilgisayarın başından kalkmayan çocuklar cinsel istismardan, kumar alışkanlığına, uyuşturucu kullanımına teşvikten fuhuşa kadar türlü türlü tehlikeyle karşı karşıya. Bu tehlikeleri göz önünde bulunduran İstanbul polisi öğrencileri bilinçlendirme programları hazırlayarak okullarda sunumlara başlayacak. Polis yetkililer asıl görevin ailelere düştüğünü belirtiyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri ile Mücaele Şube Müdürü Turan Odabaş öncelikle interneti yasaklamanın çözüm değil aksine yasakla ilgili merakları artıracağını vurgulayarak "Çocuğunuza interneti yasaklamayın. Sadece kullanımını kısıtlayın" diyor. İşte Odabaş'ın ailelere yaptığı uyarılar:

KORUMA FİLTRESİ ŞART!

1. En etkili çözüm çocuklarda ve ailelerde bilincini artırmaktır. Çocuk internetin hem faydalı hem zararlı olabileceğinin bilincinde olmalıdır.

2. Çocuk ailesine güvenmelidir. Çocuk ile aile arasında ilişkiler şeffaf ve açık olmalıdır.

3. Çocuğa güven duymak gerekir. Bununla beraber denetim mutlaka yapılmalıdır. Çocuk hangi sitelere giriyor, chatte (sohbette) kimlerle görüşüyor sorusu yanıtsız kalmamalıdır.

4. Çocukların zararlı sitelere girmemesi için ilk başta ailelerin bilgisayarlarında aile koruma filtrelerinin yer alması gerekmektedir. Bu gibi filtreler çocuklarımızın zararlı sitelere girmesine engel olacaktır.

5. Bilgisayarlar çocuk odalarında değil ailenin genel olarak kullandığı ortak alanlarda yer alması çocukların internet sitelerinde rastlayacakları olası bir tehlikeden korunmasına yardımcı olacaktır.

6. Çocuğun internette ailesinden izinsiz hiç kimseye bilgi göndermemesi gerektiği tembih edilmelidir.

7. Çocuklar tek başına internete alış veriş yapmamalıdır. Kredi kartı kullanmasına müade edilmemelidir.

8. Çocuk internette yaşadığı herşeyi (iyi veya kötü) ailesi ile paylaşabilmelidir. Aile bu ortamı hazırlamalıdır.

9. Çocukla internet kullanımı sözleşmesi yapılmalıdır.

10. Çocuk olağan yaşantısını aksatacak kadar bilgisayarda vakit geçirmeye başlamışsa tehlikeli durum sinyali alınmaktadır.

Not: Berkay A. buna katılmıyor. :D

2 yorum:

  1. iyi ki notunu gördüm berkay, ben de, zaten senden bunu beklerdim. :)

    YanıtlaSil
  2. 3. Çocuğa güven duymak gerekir. Bununla beraber denetim mutlaka yapılmalıdır. Çocuk hangi sitelere giriyor, chatte (sohbette) kimlerle görüşüyor sorusu yanıtsız kalmamalıdır.

    Bu biraz çelişkili gibi geldi bana... :D
    (Cansın..)

    YanıtlaSil